С Е П Т І М А
 
 
 
tags
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
rus
 
ukr
eng
 

Особливості архітектурних вирішень реабілітаційних центрів для незрячих (2/4)


План центру задуманий “як послідовність паралельних функціональних зон, розташованих уздовж осі з півночі на південь” [5, с. 97]. Перша громадська зона містить кафетерій, адміністративні та обслуговуючі приміщення. Друга – сформована двома блоками, розташованими симетрично відносно центральної площі, – наповнюється функцією тифлотеки та кількома класами для занять мистецтвом. Третя зона набрана із лекційних залів, розташованих навколо внутрішнього саду. Основна вісь замикається на півдні другорядною, що простяглася зі сходу на захід і формується двосвітловими просторами бібліотеки, зали для гімнастичних вправ та аудиторії.
 


 
Загальна композиція будівлі складається з прямокутних у плані об'ємів з плоскими покрівлями. Відвідувачі мають можливість ідентифікувати приміщення завдяки відмінностям у їхніх пропорціях, інтенсивності природного світла та текстурі поверхонь. Метричну структуру адміністративної зони формує оголений залізобетонний каркас. Сонячні промені пронизують оточений внутрішніми терасами центральний атріум, потрапляючи всередину крізь вітражні вікна. Всі інші об'єми більш цілісні й лаконічні. Площина центрального майдану перетинається струмком, що виконує роль звукового орієнтира для незрячих відвідувачів. Лінійні вирізи на бетонній основі стін приміщень дозволяють ідентифікувати місце знаходження особи за допомогою дотику. Облицювання місцевим каменем вулканічного походження “у поєднанні з бетоном формує чутливу атмосферу комплексу, в якому світло й тінь, текстури та запахи, традиції та сучасність покликані забезпечити досвід повного сприйняття” [4]. Водночас, розмаїття планувальних схем у проекті будівлі створює для незрячих відвідувачів можливість набуття необхідних навичок орієнтування та переміщення всередині інших різноманітних споруд.
 

 
Зовсім інші завдання вирішує сьогодні архітектор Лі Баркхарт (Lee Burkhart), який очолює розробку проекту розширення медичного кампусу Управління Справами Ветеранів в м. Лонг Біч (Каліфорнія, США). Проектом, реалізацію якого заплановано на 2010 рік, передбачено спорудження трьох нових будівель, серед яких – розрахований на 24 пацієнти амбулаторний реабілітаційний центр для незрячих із внутрішніми та зовнішніми коридорами, що поєднають його з іншими спорудами кампусу.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
© Архітектурна майстерня «Септіма». Київ, вул. Госпітальна, 12.
 
+38 (044) 277 81 68
 
  Rambler's Top100